top of page

Welcome
to Our Site

Been a seed dealer. Now I'm active in climate, renewable energy, cultivation, society and justice

Har Golfströmmen försvagats?

Uppdaterat: för 5 dagar sedan



Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC)

Har en längre tid reflekterat över utvecklingen av AMOC och Golfströmmen. AMOC är "The Atlantic Meridional Overturning" den stora havströmmen, som går från nord hela vägen till södra Sydamerika och sedan upp genom Mexikanska Golfen, hela vägen upp till Spetsbergen. Det har kommit larm om att denna strömning försvagats, och att det skulle vara allvarligt för just Norden. Därför finns det anledning att verkligen titta på saken ordentligt. Denna ström har ändrats tidigare, vilket då fått stora konsekvenser. Men det som nu sker är möjligen att strömmen försvagas. Även det kan ge viss konsekvens, men inte den katastrofala som många befarar. Vindar påverkar i ytlager, där har verkligen vindmönster ändrats från ost-västligt till mer nord-syd meandrande. Detta påverkar givetvis en del, men har svårt att se att det skulle störa strömmar riktigt allvarligt. Har tittat på Golfströmmen ytligt från Mexikanska Golfen längs USA:s kust. Där har temperaturer på två årtionden stigit ca 2°C. Inget alls som tyder på kallare vatten i Golfströmmen. Men själva AMOC kan givetvis sakta ner till en del. Den djupare strömningen är svår att greppa. Där handlar det mycket om ändrade salthalter som driver de djupare strömmarna . Saltvatten sjunker, medan sött vatten från avrinning lägger sig på ytan. Det hela blir en cirkulation. Men jag frågar mig faktiskt om inte dessa processer snarare ökar cirkulation, istället för sakta ner? De är en stor fråga, kring vad som egentligen händer som det verkar att inte riktigt någon kan svara på just nu med full säkerhet..
Temperaturer är dock under det normala hela vägen från Grönland över Island till Norra Skandinavien. I detta område ser man vissa avkylningstendenser. Dock inte konstant utan under sensommar, höst och in på vintern. Man måste också betona att det handlar om väldigt låga nivåer. Det finns två skolor kring orsak till detta: 1. Förändring i oceanströmmen i AMOC runt planeten, där Golfströmmen är en del. Då denna är väldigt viktigt för Norden hävdar viss skräckscenariot att det kalla området beror på att Golfströmmen saktar ner och att Norden skulle då kunna bli kallare. 2. Den andra skolan hävdar att det kalla området är ett mer lokalt fenomen. Sött smält vatten från glaciärer och regnvatten från Grönland och havet utanför är lättare än det tunga kalla salta vattnet i AMOC-strömmen. Innan det blandas märks det då det är mycket stora mängder. Efter länge tänkt på saken är jag säker på att det i ytan kalla ytvattnet är ett lokalt fenomen enligt Nr 2 ovan. Ändringar i AMOC är givetvis möjliga, men det man ser här är är inte tecken på det. Dessutom är Arktis till stor del det område där temperaturen stiger allra mest just nu. Golfströmmen påverkas även av vädersystem som med Corioliseffekten även påverkar havsströmmarna att strömma norrut längs Europas västkust. Svårt att se en ny istid i norr plötsligt skulle vara möjligt. Däremot påverkas Norden förmodligen på ett sätt så temperaturhöjningen kanske blir lägre än i områden runtom. ”Icelandic low” är något som ofta berör området. Det blir en stor temperaturgradient med ofta stadigt lågt lufttryck söder om Grönland och Island. Fuktig luft ger förutsättning för mycket regn och snö som faller i mycket stor mängd. Allt påverkas även av Grönlands stora höglänta landmassa. Östra Grönland har så ogästvänligt klimat så att mycket få bor på ostsidan. Kalla fallvindar kännetecknar med stor nederbörd längs kusten och havet utanför. Även Island har delvis detta klimat. Västvinddriften och corioliseffekten, gör att lågtrycken på några dagar ofta når Skandinavien. Därför är risk för torka mindre, men inte obefintlig. Allt detta bidra till att Europa har varmare klimat än Nordamerika på samma latitud.

Temperaturerna över Arktis och norra Grönland har länge haft planetens största anomalier med allt högre temperatur år efter år. Temperaturer kring södra Grönland stiger däremot inte så mycket eller delvis sjunker.
Bild här visa också hur oerhört höga nederbördsmängder som är möjliga på södra Grönland. Därtill de stora vattenflödena från Grönlands glaciärer. Det är stora vattenmängder ut i havet framförallt under sensommar och höst. Misstänker att det kallare området utanför södra Grönland helt enkelt är ett resultat av detta samordnat. Just nu känner jag inte akut oro för att klimatet kommer plötsligt riktigt förändras för Norden. Är lite ledsen över att vissa har slagit på trumman för att Golfströmmen plötsligt skulle förändras eller stanna. Detta tror jag inte på, och inte de flesta kunniga området. Är rädd att skräckscenarier ger mycket uppmärksamhet, åtminstone tillfälligt. Däremot är klimatet allmänt sådant i Norden att värmen inte stiger på samma sätt som söder om Östersjön. Det kan man vara mycket tacksam över. Leif Lindblom, Eriksmåla, Fil. Kand. info@leiflindblom.se Har lång universitetsutbildning i klimatämnen med meteorologi. Arbetade 9 år vid SMHI, men inte med klimatfrågor. Det var en omöjlighet att på den tiden 70-tal arbeta med klimat. Sedan som egen företagare i 40 år kring ekologisk odling. Hela tiden starkt engagerad i klimat- och odlingsfrågor. Sanningen om klimatet döljs i rika länder som Sverige och USA. Ändring till förnybart så långt möjligt är nödvändigt. Utveckling av ny kärnkraft behövs.

Comments


© leif-lindblom

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page